Поширеність факторів ризику виникнення хелікобактер пілорі у хворих із цукровим діабетом ІІ типу
DOI:
https://doi.org/10.24144/2415-8127.2018.57.98-104Ключові слова:
цукровий діабет 2 типу, хронічний гастрит, хелікобактер пілорі, фактори ризику.Анотація
Вступ. Куріння цигарок викликає різні хвороби, включаючи серцево-судинні захворювання, захворювання ле- генів та злоякісні новоутворення. Також куріння пов’язано з захворюваннями верхніх відділів шлунково- кишкового тракту. Мета дослідження. Оцінити ступінь поширення факторів ризику інфікування хелікобактер пілорі у хворих на цукровий діабет ІІ типу. Матеріали та методи. Обстежено 48 пацієнтів, вік яких коливався в межах від 45 до 63 років. У всіх пацієнтів діагностовано цукровий діабет ІІ типу. Також всі обстежені хворі мали скарги з боку органів травлення (печія, від- рижка кислим, важкість та біль в епігастрії). Всім пацієнтам проведено фіброгастроезофагодуоденоскопію з приці- льною біопсією, визначення ступеня обсіменіння НР. Сформовано дві групи пацієнтів в залежності від інфікування хелікобактер пілорі. В І групу увійшло 18 (37,5 %) осіб, які були хелікобактерпілорі негативними, а другу групу сфо- рмовано з 30 (62,5%) хворих– хелікобактерпілорі позитивних з ЦД ІІ типу. Результати досліджень та їх обговорення. Отримані результати вказують на залежність між ступенем обсіме- ніння гелікобактер пілорі та кількістю цигарок. Так, високий ступінь обсіменіння (більше 50 бактерій в полі зору) спостерігався у 66,7 % хворих, котрі курять більше 10 цигарок в день. Нами було також виявлено достовірну різницю між ступенем обсіменіння НР у пацієнтів ІІ групи та кількістю вживаного алкоголю. Так, серед хворих, які вживали до 50 грам алкоголю на тиждень, 28,6% мали високий ступінь обсіменіння. Щодо пацієнтів, які вживали більше 50 грам алкоголю на тиждень, у 87,5 % хворих виявлено високий ступінь обсіменіння. Тож встановлено достовірну різницю між ступенем обсіменіння у пацієнтів ІІ групи та кількістю вживаної кави. Так, серед хворих, які вживали більше 2 чашок кави щодня, виявлено високий ступінь обсіменіння у 85,0 %. Висновки. У хворих на ЦД ІІ типу спостерігається висока частота інфікування НР (62,5%). Факторами ризику інфікування гелікобактер пілорі у хворих з цукровим діабетом ІІ типу є куріння, вживання алкоголю та надмірне зловживання кавою. Виявлено зв’язок між кількістю викурених цигарок, кількістю випитого алкоголю та кофеїну і ступенем обсіменіння шлунка гелікобактер пілорі.
Посилання
West R. Tobacco smoking: Health impact, prevalence, correlates and interventions. Psychol Health. 2017;32:1018–36.
Zhang L, Ren JW, Wong CC, Wu WK, Ren SX, Shen J, Chan RL and Cho CH. Effects of cigarette smoke and its active components on ulcer formation and healing in the gastrointestinal mucosa. Curr Med Chem. 2012;19:63-69.
Li LF, Chan RL, Lu L, Shen J, Zhang L, Wu WK, Wang L, Hu T, Li MX, Cho CH. Cigarette smoking and gastrointestinal diseases: the causal relationship and underlying molecular mechanisms (review). International journal of molecular medicine. 2014;34:372-80.
Park H, Park JJ, Park YM, Baik SJ, Lee HJ, Jung DH, et al.The association between Helicobacter pylori infection and the risk of advanced colorectal neoplasiamay differ according to age and cigarette smoking. J Helicobacter. 2018;e12477.
Matsuzaki J, Suzuki H, Kobayakawa M, Inadomi JM, Takayama M, Makino K, Iwao Y, Sugino Y, Kanai T. Association of Visceral Fat Area, Smoking, and Alcohol Consumption with Reflux Esophagitis and Barrett’s Esophagus in Japan. PLoSOne. 2015;10:e0133865.
Kanakala VV, Thomas J, Vijayaraghavan S. Alcohol Consumption and Active Helicobacter Pylori Infection. Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2017;15.1:18.
Chuang Y, Wu M, Yu F, Wang Y, Lu C, Wu D, et al. Effects of alcohol consumption, cigarette smoking, and betel quid chewing on upper digestive diseases: a large cross-sectional study and meta-analysis. Oncotarget. 2017;8(44).
Tamura M, Matsui H, Kaneko T, et al. Alcohol is an oxidative stress or for gastric epithelial cells: detection of superoxide in living cells. J Clin Biochem Nutr 2013;53:75–80.
Loguercio C, Tuccillo C, Federico A et al. Alcoholic beverages and gastric epithelial cell viability: effect on oxidative stress-induced damage. J Physiol Pharmacol. 2009;60(Suppl 7):87–92.
Ostaff MJ, et al. Chronic Heavy Alcohol Use is Associated with Upregulated Paneth Cell Antimicrobials in Gastric Mucosa.Clinical and translational gastroenterology. 2015;6.7:103.