Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України

Автор(и)

  • Уляна Богданівна Лотоцька-Дудик Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • Неля Омелянівна Крупка Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
  • Валентина Володимирівна Чорна Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

DOI:

https://doi.org/10.32782/2415-8127.2023.67.16

Ключові слова:

збройні сили, збалансоване харчування, бойові дії, військовий сухий пайок.

Анотація

Актуальність: Для забезпечення високого рівня фізичного, когнітивного, емоційного стану військовослужбовців, виконання службово-бойових завдань необхідне забезпечення повноцінним харчуванням особового складу, налагодження логістики постачання харчових продуктів у польових умовах з відривом від баз постачання. Мета роботи: проаналізувати вимоги до організації харчування військовослужбовців ЗС України, у тому числі при виконанні бойових завдань. Матеріали та методи: інформаційно-пошуковий, контент-аналіз, аналіз законодавчо-нормативних документів та наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних дослідників. Результати дослідження. Із перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну розроблено мобільну систему харчування військ, в якій важливе місце займає реалізація нового підходу до нормування харчування на основі створення раціонів, здатних забезпечити військовослужбовців їжею, максимально підготовленою до вживання. Перехід на нову систему харчування згідно Каталогу дозволяє організовувати повноцінне високоякісне харчування особового складу з використанням різноманітних груп продуктів та можливістю індивідуального коригування з урахуванням умов перебування та виконання завдань військового підрозділу. За відсутності умов приготування їжі військові харчуються сухими пайками: загальновійськовий пайок (Норма № 10) або більш вдосконалений і збалансований (Норма № 15). Різноманітність раціонів пайків, їх комплектація, технологічні (реторт-пакети) та тактичні (безполуменеві нагрівачі) інновації є суттєвим кроком в напрямку оптимізації харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Висновки. Незважаючи на численні нововведення в системі організації харчування військовослужбовців, у тому числі при проведенні бойових дій, необхідний його постійний нутриціологічний моніторинг з метою коригування військових пайків для забезпечення повноцінним харчуванням особового складу різних спеціальностей.

Посилання

Hill N, Fallowfield J, Price S, Wilson D. Military nutrition: maintaining health and rebuilding injured tissue. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2016; 366(1562):231-40. doi: 10.1098/rstb.2010.0213.

Kullen Ch, Mitchell L, O’Connor H, Gifford JA, Beck KL. Effectiveness of nutrition interventions on improving diet quality and nutrition knowledge in military populations: a systematic review. Nutrition Reviews. 2022; 80(6):1664-93. doi: 10.1093/ nutrit/nuab087.

Petrova ZhO, Paziuk VM. Rozrobka skladu kompleksnoho paiku dlia hariachoho kharchuvannia spetspryznachentsiv. [Development of the composition of complex rations for hot meals of Special Forces]. Tekhnika, enerhetyka, transport APK. 2017; 2 (97):76-80. [in Ukrainian].

Lutz LJ, Karl JP, Hughes JM, et al. Dietary intake in relation to military dietary reference values during army basic combat training; a multi-center, cross-sectional study. Military Medicine. 2019; 184(3-4):223-30. doi: 10.1093/milmed/usy153.

Karl JP, Margolis LM, Fallowfield JL, et al. Military nutrition research: Contemporary issues, state of the science and future directions. Eur J Sport Sci. 2022; 22(1):87-98. doi: 10.1080/17461391.2021.1930192.

Cole RE, Bukhari AS, Champagne CM, McGraw SM, Hatch AM, Montain SJ. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018; 50(10): 993-1004. http://dx.doi.org/10.1016/j.jneb.2018.06.011.

Hulich MP, Petrenko OD, Liubarska LS, Deputat YuM. Kharchuvannia soldativ u boiovykh umovakh: evoliutsiia vid Zaporizkoi sichi do sohodennia [Nutrition of soldiers in battle conditions: the evolution from Zaporizhzhia Sich until today]. Medychni perspektyvy. 2020; 25(1): 221-9. [in Ukrainian].

Forys-Donahue KL, Brooks RD, Beymer MR. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition. 2020; 23(17): 3059-66. doi: 10.1017/ S1368980020001238.

Tovma LF, Yevlash VV, Hlushchenko VV. Fizioloho-hihiienichna otsinka dobovoho ratsionu kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv ZS Ukrainy ta inshykh viiskovykh formuvan i yoho koreliatsiia shliakhom vvedennia bilkovo-vitaminnoho produktu «VitaBar» [Physiological and hygienic estimation of the daily ration for the servicemen of the army and other military formations of Ukraine and its correction by the introduction of the protein-vitaminous product named “Vitabar”]. Chest i zakon. 2017; 1:131-8. [in Ukrainian].

Mardar M, Hkrupalo M, Stateva M. Comparative analysis of field ration for military personnel of the ukrainian army and armies of other countries worldwide. Food Science and Technology. 2017; 11(1). doi: 10.15673/fst.v11i1.293.

Moody SM. Feeding the US Military: The Development of Military Rations. In: Meiselman, H. (eds) Handbook of Eating and Drinking. Springer, Cham. 2020. doi: 10.1007/978-3-030-14504-0_76.

Deputat YuM, Ivanko OM, Savitskyi VL, et al. Research of the actual energy consumption of the military personnel of the armed forces of Ukraine to substantiate the correction of their daily diet. Wiadomości lekarskie. 2021; 3(2). doi: 10.36740/ wlek202103222.

Ahmed M, Mandi I, Lou W, L`Abbe MR. Comparison of dietary intakes of Canadian armed forces personnel consuming field rations in acute hot, cold, and temperate conditions with standardized infantry activities. Mil med res. 2019; 16;6(1):26. doi: 10.1186/s40779-019-0216-7.

Sotelo-Díaz I, Blanco-Lizarazo CM. A systematic review of the nutritional implications of military rations. Nutr Health. 2019; 25(2):153-61. doi: 10.1177/0260106018820980.

Farina EK, Taylor JC, Means GE, Murphy NE, Pasiakos SM, Lieberman HR, et al. Effects of deployment on diet quality and nutritional status markers of elite US Army special operations forces soldiers. Nutrition Journal. 2017; 16(1):1-9. doi: 10.1186/ s12937-017-0262-5.

Savytskyi VL, Deputat YuM, Ivanko OM, Horishna OV. Dosvid zastosuvannia indyvidualnykh ratsioniv kharchuvannia viiskovosluzhbovtsiv: realii ta perspektyvy. [Experience of use of individual nutrition rations: current state and perspectives]. Suchasni aspekty viiskovoi medytsyny: zb. nauk. pr. 2020; 27(2):76-84. doi: 10.32751/2310-4910-2020-27-29. [in Ukrainian].

NATO standard AMedP-1.11 Requirements of individual operational rations for military USE. 2019. URL: NATO STANDARD AMedP-1.11 REQUIREMENTS OF INDIVIDUAL OPERATIONAL RATIONS FOR MILITARY USE.

Bustos D, Guedes JC, Vaz MP, Baptista JS. Non-Invasive physiological monitoring for physical exertion and fatigue assessment in military personnel: A systematic review. Int j environ res public health. 2021; 20;18(16):8815. doi: 10.3390/ ijerph18168815.

Tassone EC, Baker BA. Body weight and body composition changes during military training and deployment involving the use of combat rations: a systematic literature review. Br J Nutr. 2017; 117(6):897-910. doi: 10.1017/S0007114517000630.

Kucher МО, Ohorodniichuk ІV, Kozak ND, Poltorak МF. Osoblyvosti vodozabezpechennia viiskovosluzhbovtsiv v polovykh umovakh. [Peculiarities of water supply for military personnel in field conditions]. Problemy viiskovoi okhorony zdorovia. 2017; 47: 144-8. [in Ukrainian].

Savytskyi VL, Kazmirchuk AP, Deputat YuM, et al. Osoblyvosti vodospozhyvannia viiskovosluzhbovtsiv na kvalifikatsiinomu kursi Syl spetsialnykh operatsii Zbroinykh Syl Ukrainy. [Peculiarities of water consumption of servicemen on the qualification course of the Special Operations Forces of the Armed Forces of Ukraine]. Suchasni aspekty viiskovoi medytsyny : zb. nauk. pr. 2021; 28 (1):45-56. doi: 10.32751/2310-4910-2021-28-049. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-25

Як цитувати

Лотоцька-Дудик, У. Б., Крупка, Н. О., & Чорна, В. В. (2023). Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Медицина», (1(67), 89-94. https://doi.org/10.32782/2415-8127.2023.67.16