Особливості патоморфологічних та імуногістохімічних змін тканини підшлункової залози у хворих на хронічний панкреатит

Автор(и)

  • Олег Євгенійович Каніковський Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова
  • Ігор Васильович Павлик Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова
  • Юлія Анатоліївна Пунько Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова

DOI:

https://doi.org/10.32782/2415-8127.2023.68.8

Ключові слова:

хронічний панкреатит, фіброз, патоморфологічні зміни, імуногістохімічні зміни

Анотація

Вступ. Хронічний панкреатит (ХП) – це захворювання, що являє собою запалення паренхіми підшлункової залози (ПЗ) із подальшими прогресуючими незворотними морфологічними змінами, такими як заміщення здорової паренхіми ПЗ на фіброзну тканину. Саме тому однією з провідних патоморфологічних ознак при ХП є фіброз, який носить стадійний і перманентний характер внаслідок активації фібробластів, трансформації контрактильних міофібробластів в секреторні міофібробласти з подальшим порушенням стромально – епітеліальної клітинної взаємодії. Розшифровка і прогнозування відновлювальних процесів у зоні ураженого органу в основі своїй базується на результатах морфологічних досліджень. Роль та участь різних клітинних компонентів сполучної тканини у структурній перебудові паренхіми ПЗ залишається на сьогоднішній день до кінця не з’ясованою. Метою дослідження стала – гісто- та імуногістохімічна оцінка кількісного складу сполучнотканинних елементів у хворих на хронічний панкреатит з різним ступенем фіброзу. Матеріали та методи. Ступінь фіброзу ПЗ в нашому дослідженні оцінювали за Stolt (1987). Для оцінки морфологічних змін в ПЗ вивчали гістологічний матеріал хворих після проведеного оперативного втручання із приводу захворювання на хронічний панкреатит з подальшою фіксацією його в 10% розчині нейтрального формаліну. Препарати готували за стандартною методикою, гістологічні зрізи товщиною 5–7 мкм фарбували гематоксиліном і еозином, пікрофуксином за ван Гізоном, трихромом за Масоном. Імунногістохімічні дослідження проводили непрямим імунопероксидазним методом з первинними антитілами і системою візуалізації DAKO EnVision + з діамінбензідіном («DAKO», Данія) відповідно до стандартизованих протоколів для парафінових зрізів. Результати досліджень та їх обговорення. Виявлена нами та іншими авторами морфологічна картина ХП, характеризувалася деформацією протокової системи, нервових стовбурів та судин на тлі фіброзування зі значною звивистістю та розширенням проток за рахунок перидуктального фіброзу з розширенням міжчасточкових фіброзних септ, потовщенням інтралобулярних сполучнотканинних тяжів, структурною перебудовою (ремодулюванням) з дисоціацією, дезорганізацією та дезінтеграцією пучків колагену. Дифузно розповсюджений міжчасточковий фіброз, що охоплював більшу частину часточок ПЗ, зазвичай поєднувався з внутрішньочасточковим септально-періацинарним фіброзом ПЗ, який характеризувався наявністю в часточках фіброзних септ різної товщини, а також ділянок концентричного періацинарного фіброзу. Висновки. Перспектива глибокого аналізу і розуміння процесів стимуляції колагеногенезу та біодеградації у хворих на ХП може мати суттєвий вплив на розробку нових методів оперативної та консервативної корекції захворювання, а також дозволить переглянути вже існуючі тактики на предмет їх раціональності та ефективності.

Посилання

Stolte M. Chronische Pancreatitis. Verh.Dtsch. Ges. Path; 1987; Vol. 71; 175–186.

Avtandilov GG. Osnovy kolichestvennoj patologicheskoj anatomii. M.: Medicina; 2002; 240.

Golofeevskij VJu. Sochetannaja okraska gistologicheskih srezov osnovnym korichnevym i prochnym zelenym . Arhiv anatomii, gistologii i jembriologii; 1987; 4:101.

Sapozhnikov AG. Gistologichsekaja i mikroskopichekaja tehnika. Smolensk: SAU. 2000; 476.

Miheev JuA. Strukturnaja transformacija protokovoj sistemy. № 4. T. 51. Gastroenterologija. 2017; 237–245.

Tumanskij VA. Kovalenko IS. Tjazhelyj fibroz. Patologija. 2013; 1 (27): 27–30.

Sіrenko OJu. Morfologіja. 2010.

Ran Xue. A Rising Star in Pancreatic Diseases. Front Physiol. 2018.

Tanaka K. Significance of histopathological evaluation of pancreatic fibrosis to predict postoperative course after pancreatic surgery. HAnticancer Res; 2015.

Kanjuka OP. Okremі bіohіmіchnі pokazniki sirovatki krovі mishej z nokautom gena pttg. Tom 5/№3. Є Bіologіchnі Studіi/ Studia Biologica. 2011; 41–48.

Pancreatic Satellite Cells Derived Galectin-1 Increase the progression Dong TangPLoS One. 2014; 9(3).

Klopova VA. Samsonova IV. Vlijanie vospalenija na harakter jekspressii nejrofilamenta v podzheludochnoj zheleze pri hronicheskom pankreatite. Tom 21 (1). Novosti hirurgii. 2013; 29–35.

Alekseeva NT. Gluhov AA., Ostroushko AP. Rol' kletok fibroblasticheskogo differona v processe zazhivlenija ran. Tom V, №3. Bulletin of experimental and clinical surgery; 2012; 601–607.

Haiyan Song. Regulation of pancreatic stellate cell activation by Notch3. BMC Cancer; 2018; 18: 36.

Serov VV. Paukov VS. Vospalenie. M: Medicina; 1995; 640.

Mozhejko LA. Pankreaticheskie zvezdchatye kletki: struktura i funkcija. T. 2, № 2. Gepatologija i gastrojenterologija. 2018; 111–115.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-09

Як цитувати

Каніковський, О. Є., Павлик, І. В., & Пунько, Ю. А. (2023). Особливості патоморфологічних та імуногістохімічних змін тканини підшлункової залози у хворих на хронічний панкреатит. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Медицина», (2(68), 41-49. https://doi.org/10.32782/2415-8127.2023.68.8

Номер

Розділ

ЗАГАЛЬНА ХІРУРГІЯ (ВСІ ХІРУРГІЧНІ ДИСЦИПЛІНИ)

Схожі статті

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.