Моніторингова оцінка ефективності ТЕС -терапії після стоматологічних втручань

Автор(и)

  • Мар’ян Юрійович Домище ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

DOI:

https://doi.org/10.32782/2415-8127.2022.66.29

Ключові слова:

рани, мікроциркуляція, транскраніальна електростимуляція.

Анотація

Вступ. Рановий процес після стоматологічних операцій є найчастішою причиною ускладнень, що вимагає моніторингової оцінки, а також впровадження нових немедикаментозних методів терапії, до яких належить ТЕС -терапія. Мета дослідження. Узагальнити інформацію щодо впливу ТЕС -терапії на мікроциркуляцію слизової ясен в динаміці загоєння рани. Матеріал та методи. У дослідженні взяли участь 233 пацієнти, які були розприділені на дві репрезентативні групи: 105 – на тлі застосування ТЕС -терапії в комплексному лікуванні чистих, гнійних і гнійно-некротичних ран у стоматологічних пацієнтів та 128 – при традиційному лікуванні. Проведена моніторингова оцінка мікро циркуляції на тлі загоєння рани на 6-ту і 9-ту добу після оперативного втручання. За допомогою лазерної доплерометрії (ЛД М) проводилась оцінка мікроциркуляції на межі дефекту (1-2 мм) від краю рани слизової ясен. Під час дослідження вираховувалися середні значення показників перфузії тканини ясен (M, Kv) нейрогенного і біогенного тонусу (НГ , МГ) та показник шунтування прекапілярів (ПШ). Результати дослідження та їх обговорення. Серед усіх пацієнтів на тлі ТЕС -терапії порівняно з традиційною спостерігалися позитивні зміни серед показників перфузії (M, Kv), нейрогенного і міогенного тонусу (НГ , МГ) та індексу прекапілярного шунтування, що свідчить про покращення кровопостачання та збільшення оксигенації пародонта. Це позитивно вплинуло на темпи заживлення рани, на що вказують клінічні спостереження. Висновки. 1. Використання ТЕС -терапії в комплексному лікуванні ранового процесу у стоматологічних хворих суттєво покращує мікроциркуляцію рани, що сприяє більш швидкому її загоєнню. 2. Стабілізація мікроциркуляції на тлі ТЕС -терапії забезпечується впливом транскраніальної електростимуляції на підкоркові структури мозку. 3. Під дією ТЕС -терапії стабілізується нейрогенний і міогенний тонус судин мікроциркуляторного русла, що зменшує шунтування і покращує оксигенацію тканин пародонта.

Посилання

Alekseeva N.H., Hlukhov A.A. Morfolohycheskaia kharakterystyka reparatyvnykh protsesov v эksperymentalnыkh ranakh na fone prymenenyia prohrammyruemoi mahnytoterapyy. Ukrainskyi morfolohichnyi almanakh. 2011; 3(9):8-10. [ In Ukrainian].

Vasenev E.E. Transkranyalnaia еlektrostymuliatsyia novyi metod lechenyia stomatalhyi. Sb.: Эksperymentalno-klynycheskye yssledovanyia, SPb.1998: 390-393. [In Russian].

Holovatskyi A.S., Cherkasov V.H., Sapin M.R., Parakhin A.I. Anatomiia liudyny. Tom tretii.- Vinnytsia. Nova Knyha;2009. 376 р. [In Ukrainian].

Petrenko O.M., Bezridnyi B.H., Tykhomyrov A.O. Monitorynh perebihu ranovoho protsesu. Khirurhiia Ukrainy. 2014; 2: 65-69 [In Ukrainian].

Tymofeev A.A. Rukovodstvo po cheliustno-lytsevoi khyrurhycheskoi stomatolohy.-K.; 2012. 1046 р. [ In Ukrainian].

Suma A., Sakalauskiene S. Mikrobiological of intlamanatory tissues in the periodontium. Medicina. 2008; 3(44); 943-947.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-11

Як цитувати

Домище, М. Ю. (2022). Моніторингова оцінка ефективності ТЕС -терапії після стоматологічних втручань. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія «Медицина», (2(66), 152-154. https://doi.org/10.32782/2415-8127.2022.66.29